Controleer uw banden

De banden zijn een vitaal onderdeel van een aanhangwagen en moeten in goede conditie verkeren. Een slechte bandenconditie kan ontstaan door rijgedrag, leeftijd of verkeerde wegligging. Controleer daarom regelmatig de banden en de bandenspanning van uw aanhangwagen.

1. Bandenspanning

Controleer de bandenspanning als de band ‘koud’ is, dus ca. 18 graden. Controleer de banden dus niet net na een (lange) rit. Op de band staat ook altijd de maximale druk vermeld. Vaak alleen in pound-force per square inch (PSI). Wij meten alles in BAR. Je kan eenvoudig PSI omrekenen naar bar door het aantal PSI met 0,06894 te vermenigvuldigen. Wijk nooit meer dan 0,5 bar af van de aanbeveling die op de band staat.

Bandenspanning
Bandenslijtage

2. Wanneer een band vervangen

Het materiaal van een band is onderhevig aan slijtage en uitdroging. Een versleten band heeft onvoldoende profieldiepte en bij een uitgedroogde band ziet u haarscheurtjes aan de zijkant van de band. De band slijt niet overal evenveel. De profieldiepte van de hoofdgroeven van de band moet over de gehele omtrek ten minste 1,6 mm bedragen. Bij winterbanden is dit 4 mm. Vervang nooit één band maar altijd in paren.

Correcte bandenspanning

De juiste bandenspanning is belangrijk voor het rijgedrag van uw aanhangwagen. Het zorgt voor een goed wegligging en rem gedrag. Ook gaat uw band langer mee omdat er minder slijtage optreedt.

Te lage bandenspanning

Is de bandenspanning te laag? Dan is het wegcontact onvoldoende. De buitenzijde van het profiel wordt zwaarder belast. U heeft minder grip op de weg en meer kans op een klapband. De aanhangwagen zwaait door de bocht en uw banden slijten niet gelijkmatig.

Te lage bandenspanning
Te hoge bandenspanning

Te hoge bandenspanning

Bij een te hoge bandenspanning stuitert de aanhangwagen omdat de banden onvoldoende kunnen veren. Door het rijden worden de banden warm wat de druk nog meer verhoogt. Het midden van het loopvlak van de band slijt nu meer.

Juiste bandenspanning

Alleen bij de juiste spanning is het contact met het wegdek optimaal en kan het volledige loopvlak van de band het wegdek raken. De wegligging is nu stabiel. Zorg wel altijd dat aanhangwagen goed is geladen.

Juiste bandenspanning

Handleiding

U leest in de Hulco handleiding alles over de bandenspanning van uw type band onder: ‘4. Velg en band’ van Handleiding Hulco Algemeen HG1901-NL. Naar handleidingen.